Korábbi híreink

magyar

Beszámoló az "Úti beszámoló Bamakóból" estről

2017. április 19-én, sok résztvevő előtt az alapítvány munkatársai, Morris Andrea és Gyurácz Andrea beszámoltak a 2017. március 10-21. közötti bamakói útjuk eredményeiről.

A vetítettképes előadás keretében az érdeklődők, köztük a szép számban megjelent támogatószülők, megismerkedhettek a 2014-2017 év közötti időszak eredményeivel, bemutatásra került a Sanfil nyomornegyed élete, mely során jól követhetőek voltak az elmúlt 3 év mind pozitív, mind negatív változásai is.

Tekintettel arra, hogy az összegyűlt téglajegyeknek, a befizetett tandíjaknak, és az iskola alapítója finanszírozásának köszönhetően 2017. októberére felépül az utolsó két osztályterem is, az alapítvány a téglajegyek és az iskolaépítés programját ezzel lezártnak tekinti, e célra az adománygyűjtést befejezte.

Az iskolalátogatás, tanárokkal történő egyeztetések, valamint családlátogatások során azt tapasztaltuk, hogy bár a jelenlegi számítógép-terem (egy 2x3 méteres szoba) tele van számítógépekkel és monitorokkal, a tavalyi árvíznek köszönhetően mindössze 3 gép működik. Az iskola mobil internetet vásárol, és a 7-9. osztályokból a tíz legjobb  tanuló hetente egyszer informatikai órán vehet részt.

Ugyancsak tapasztaltuk, hogy a diákoknak nincsenek tankönyveik, mivel a szülők nem tudják megvásárolni. Olyannyira nincs, hogy sokszor csak a tanár rendelkezik tankönyvvel, így a diákok mindent a tábláról másolnak.

Az iskola alapítójától ígéretet kaptunk arra, hogy a 2017 októberére felépülő plusz 2 tanterem egyike könyvár és számítógép, illetve tanuló teremként fog funkcionálni.

 

Az új Könyvtár Programot a beszámoló során hirdettük meg.

A Könyvtár Program célja, hogy a bamakói Ecolé Chérifoula iskola diákjai számára biztosítsa a minőségibb oktatás lehetőségét.

A Program keretében minimum 1.000 Ft névértéken Könyvtárjegyeket” árulunk, melyek vételárából az alábbi célokat kívánjuk elérni:

 • megfelelő bútorok (könyvespolcok, padok, székek stb.) biztosítása;
 • működőképes számítógép-park kialakítása, állandó internet kapcsolatos kiépítésének lehetősége;
 • tankönyvek biztosítása
  • a támogatószülők felkérése, hogy a támogatott gyermeknek minden év elején vegyék meg a tankönyveket, melyeket az iskola megjelöl; ezek a könyvek az év végén az iskola tulajdonába kerülnek, a könyvtárba, ahonnan bármelyik gyerek az órák után „kikölcsönözheti” helyben tanulásra
  • plusz tankönyvek vásárlása, melyek nem kerülnek megjelölésre a tanárok által elsődlegesen fontosnak;
 • francia és angol nyelvű gyerek és ifjúsági könyvek beszerzése az egyéb, tananyagon kívüli olvasási és ismeretszerzési lehetőség biztosítására.

Francia és angol nyelvű diafilmek és vetítő beszerzése

 • Térképek, fényképek, oktatási segédanyagok beszerzése

 

Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy a jelenlévő támogatószülők egyhangúan az mellet álltak ki, hogy támogatottjuk számára a jövő év elejétől meg szeretnék vásárolni a szükséges tankönyveket. Az alapítvány munkatársai a kint tartózkodás ideje alatt egy tankönyvboltban felmérték ennek maximális költségét, amely osztálytól függően - a teljes könyvcsomagot alapul véve - 4.500 Ft-9.500 Ft közötti összeg. Mivel a listánkat az iskola igazgatónője megtartotta, így újra be kell kérnünk a tankönyvlistát és a könyvek egyenkénti árát. Jelenleg egyeztetés folyik az iskolával, hogy mely tankönyveket tartanak elengedhetetlenül szükségesnek, melyeket ítélnek "jó, ha van" kategóriának és melyek azok, amelyek hiánya nem eredményezi az oktatás színvonalának és a gyermekek esetleges továbbtanulási esélyeinek romlását. Amint az információt megszerezzük, tájékoztatjuk a támogatókat a lehetőségekről.

De Jager Katalin munkatársunk beszámolt az alapítvány új, a már végzett chérifulás diákokkal kapcsolatos programjáról is. Azon támogatók részéről, akik támogatottjai már elvégezték a 9. osztályt és sikeresen felvételiztek középiskolába, merült fel az igény, hogy volna-e lehetőség a gyermekek további támogatására. Így aztán a látogatás során ennek részletei kidolgozásra kerültek, így született meg a honlapon és az alapítvány Facebook oldalán már ismertetett Együtt a Diplomáig Program.

A program célja, hogy az École Chérifoula iskola már végzett, illetve utolsó éves, 9. osztályos tanulóit is tovább támogassuk középiskolás, és majd esetleges egyetemi tanulmányaik végzése során. A középiskola Maliban 3 éves. A havi 3.000 Ft támogatási összeg, mely ösztöndíjként kerül kifizetésre, a diákok számára nagy értéket képvisel, mert ezt a tanuláshoz szükséges
tanszerekre, egyenruhára tudják költeni. Az összeg számukra történő átadását Mme Sissoko, az École Chérifoula igazgatónője vállalta. Az ösztöndíj feltétele az első évet követően, hogy minimum 12/20-as tanulmányi átlagot érjenek el a középiskolában és ne ismételjenek évet. A diákok eredményeiről, bizonyítványáról a támogató folyamatos tájékoztatást kap.

Az alapítvány munkatársai ugyancsak beszámoltak arról, hogy a 9,5 nap során közel 80 családot látogattak végig. A tanulással kapcsolatban több problémát is azonosítottak: a 2014-ben indult program keretében támogatottak egy részének a tanulmányi eredménye sajnos sokat romlott, volt, aki évet is ismételt. Ennek, mint kiderült több oka is volt:

 • A gyerek munkaerő – tanulás helyett (házi)munkát végeztek vagy a család megélhetéséért dolgoztak (vízhordás, takarítás, kisebb testvérek felügyelete, ellátása, mosás, mosogatás, főzés), piacon árulás, segédkezés az áru előkészítésében, áru piacra hordása
 • A szülők gyakran nem értik-érzik a tanulás fontosságát
 • Tankönyvek, alapvető tanszerek hiánya
 • Lustaság – tévézés, utcán csavargás

Minden esetben elbeszélgettünk mind a szülőkkel, mind a gyermekekkel. Tájékoztattuk őket, hogy amennyiben a gyerek iskolai átlaga nem éri el alsósoknál (1-6 osztály) a legalább 7/10 átlagot, felsősöknél (7-9 osztály) a legalább 12/20 átlagot, akkor kikerülhet a programból. Tudjuk, hogy ez a támogatóknak gondot okozhat, hiszen többnyire érzelmileg is kötődnek az általuk támogatott gyermekhez, de a program célja a tehetséges, de nyomorban élő gyermekek számára személyes támogatása azért, hogy tanuljanak és mindent megtegyenek a jó eredményért és nem pedig az, hogy bármi áron, bármilyen rossz eredménnyel iskolába járjanak.

Az alapítvány jelenleg összesen 80 általános iskolást támogat, akik közül 53 rendelkezett támogatóval. Nagy örömünkre a helyszínen további három gyermek talált támogatóra, így már "csak” 24 gyereknek keresünk támogatószülőt, illetve az Együtt a Diplomáig program keretében további négynek, akik közül 3 jelenleg kilencedikes és felvételük esetén biztosítjuk nekik a támogatást.

A támogatási összegek fizetése kapcsán jeleztük, hogy van olyan szülő, aki 12 havi, és van olyan 10 havi tandíjat fizet. A Könyvtár Program keretében javasoltuk, hogy a támogatók járuljanak hozzá, hogy a plusz 2 havi befizetés összegét a támogatott számára történő tankönyvek vásárlására fordíthassuk. Amennyiben ez nem fedezi a tankönyvek árát, jelezni fogjuk.

A jó hangulatú est kötetlen beszélgetéssel és a kis könyv alakú, fából készült könyvtárjegyek árusításával zárult.

A fából készült kis könyvtárjegyeket köszönjük a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum,  Kaesz Gyula Faipari Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjainak és tanárainak!

 

 

Szólunk itt is, hogy le ne maradj

Április 19-én szerdán 17:30-tól szeretettel várunk minden támogatót, leendő támogatót és érdeklődőt az Utibeszámoló Bamakóból estünkre az V. kerület Váci utca 47. sz alatt (Pannon Kincstár épülete).

Egy kis ízelítő, hogy ne habozz sokáig.

 

 

Ajándékok a szenegáli művészpalántáknak

Mivel sok iskolaszert nem tudtunk a súlykorlát miatt magunkkal vinni Bamakóba, így a megmaradt adományokból Szilasi Ildikó, az Utazz Afrikába utazási iroda tulajdonosa egyencsomagokat állított össze szenegáli művészpalántáink számára. Ildikó április 10-én indul Dakarba, és személyesen adja át a csomagokat a támogatottaknak.
 
A szenegáli művészpalánta programunkról, a "Művészet az Életért"programról bővebbet a program kivitelezésében részt vevő Utazz Afrikába Utazási Iroda közönségestjén, a Makadám Mérnök Klubban (1024 Budapest, Lövőház utca 37.) 2017. április 3-án 18:00 órától tudhatnak meg, valamint honlaponkon a Program menűpont alatt található bővebb információt. Várunk mindenkit szeretettel!

Újra itthon!

MIUTÁN
elvittünk 125 kg ajándékot a támogatott gyermekeknek és a Chérifoula
iskolának Bamakóba
ott töltöttünk 9,5 napot

végiglátogattuk 37 régi és 47 új, támogatásra javasolt gyermek családját

elszenvedtük a 46 °C maximum hőmérséklet
megittunk naponta fejenkénti 5 liter folyadékot
begyűjtöttünk közel 100 szúnyogcsípést
feldolgoztuk 84 gyerek adatlapját, bizonyítványát, fényképeit
megbeszéltük a jövőbeli iskolatámogatás irányát
bezsebeltünk mérhetetlen mennyiségű köszönetet és áldást
A MAI NAPON HAZAÉRKEZTÜNK!
Ha bővebben érdekel, hogy mit végeztünk, mit tapasztaltunk, olvasd el a bejegyzéseinket 

az érkezéstől

a búcsúzásig

itt a blogon!

 

Mi történik a Cherifoula iskolában? Olvasd el a blogon!

Kattints a Blogra, vagy ide és máris olvashatod képes beszámolónkat Bamakóból.

 

Az adományok útra készek

          

Lelkes támogatóinknak köszönhetően rengeteg tárgyi adomány gyűlt össze az alapítvány székhelyén. Nemcsak a támogató szülők, de az alapítvány munkája iránt érdeklődők is gyűjtést rendeztek számunkra, így többszáz toll, ceruza, filctoll, zsírkréta, kréta, valamint tolltartók, hátizsákok, füzetek gyűlt össze az iskola tanulói számára. Köszönjük Sosovicska Éva, Meleg Zsófia, Juhász Beatrix, az Árpád Gimnázium, a Szabó Magda Általános Iskola tanulói, Kalocsai Viktória, Balaskó Tímea, Nagy Gábor, dr. Pfeiffer Katalin számára (elnézést attól, akit esetleg kifelejtettünk) a gyűjtés megszervezését illetve az adományok gyűjtését. Óriási örömet okoznak ezzel az iskola tanulói számára. Ugyancsak köszönjük Őszi Andreának a három napos csomagolásban-szortírozásban  való segítségnyújtását. És külön köszönet illeti az Ethiopean Airlines-t, amely egy plusz 23 kg csomag ingyenes elvitelével nyújtott segítséget számunkra a névre szóló támogatói ajándékok és az adományok eljuttatásában! Így 125 kg adományt tudunk eljuttatni a bamakói iskolába!
 
Március 10-én indulunk, és terveink szerint naponta jelentkezünk a Blog rovatban illetve a Facebook oldalunkon.

 

 

 

Ismét találkozhattunk

Az alapítvány a 2017. március 02.-05. között megtartott Afrika Expo-n bemutatkozott a nagyközönségnek. Az Expon való részvételünknek hármas célja volt: hogy kilépjünk a „nagyvilágba” és ismertté tegyük nevünket az Afrika iránt érdeklődők körében, hogy téglajegyeket áruljunk a bamakói iskola építéséhez, valamint hogy a szenegáli „Művészet az Életért” program támogatottjait bemutassuk és támogatókat keressünk számukra. Az Expo mindhárom napja alatt vetített képes-videos előadások során ismertettük tevékenységünket és terveinket. A standunk – köszönet Morris Andreának és csapatának - nagyon jól sikerült, „csodájára” jártak az Expo más résztvevői és sikere volt a közönség soraiban is, akik a három nap során az alapítvány minden tagjával személyesen is megismerkedhettek.
Az alapítvány lelkes tagja és fantasztikus, elutasítást nem ismerő önkéntes csapatunknak köszönhetően (Tarr Edina, Huszár Eszter, Őszi Andrea, Csonka Ágnes, Lakatos Irén, Hajzer Éva) rengeteg téglajegyet adtunk el, így március 10-én szép összeget viszünk ki Bamakóba, melyen a helyszínen megvásároljuk és az iskolába szállíttatjuk a téglákat.  A fából készült jelképes kis téglákat, melyek téglajegyként szolgáltak,köszönjük a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kaesz Gyula Faipari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatónőjének, tanári gárdájának és tanulóinak!
Úgy gondoljuk, hogy az EXPO sikeresen zárult a számunkra, mivel a kitűzött célokat úgy érezzük, jól teljesítettük. A szenegáli művész palánták számára pedig hamarosan megkezdjük az aktív támogató keresést az alábbi videoval:

 

 

Jön! Jön! Jön!

Szenegálban nem a páva, hanem a pelikán szállt föl 2016. december 28.-án, amikor a Ballat Camara Néptáncsoportot népszerűsítő est keretében az Utazz Afrikába Utazási Irodával együttműködve tehetségkutató versenyt rendeztek Szenegál fővárosában, Dakarban. A tehetségkutató verseny első fordulójának lényege az volt, hogy kiszűrje a Grand Yoff kerületben élő fiatal néptáncos művészpalántákat, akik részt vehetnek az Afrika Másként Alapítvány 'Művészettel az Életért' elnevezésű programjában. A program célja, hogy elősegítse a szenegáli hagyományos, törzsi művészeti ágak fennmaradását és a művészi utánpótlás biztosítását.

A dakari Grand Yoff kerületben élő tehetséges fiatalok fejlődését ugyanis hátráltatja és akadályozza az otthoni környezet. Rendkívül egyszerű körülmények között, egyhangú táplálkozás mellett élik mindennapjaikat. Nincsenek valódi nevelőik, a művészetet ad-hoc módon utánzással, figyeléssel lesik el a nagyobbaktól, illetve a felnőttektől, energiáikat a napi megélhetésért vívott küzdelem köti le. Így nem jut sem idő, sem energia, sem pedig lehetőség tehetségük ápolására.

 A projektben részt vevő gyerekek számára az Afrika Másként Alapítvány jelképes támogatókat talál, akik havi 15.000 forinttal támogathatják a programban részt vevő gyerekeket, amely fedezi az oktatási költségek, orvosi kiadások és egyéb, az életminőséget és tanulási környezetet elősegítő és fejlesztő havi kiadásokat.

A kiválasztott gyerekek néhány héten belül felkerülnek videóval, fotókkal és bemutatkozó leírásokkal az Alapítvány honlapjára is.

 

Beszámoló

December elsején a támogató szülők és az alapítvány tevékenysége iránt érdeklődők előtt az alapítvány munkatársai sikeres bemutatkozó estet tartottak. Morris Andrea elmesélte a program létrejöttét, majd Gyurácz Andrea és a kuratóriumi tagok, de Jager Katalin, Jim de Jager és Szabó György tájékoztatta a megjelenteket a programban való részvételének személyes indíttatásáról. Ezt követően a résztvevők vetítettképes előadás keretében tájékozódhattak a bamakói gyermek- és iskolatámogatási program helyszínéről, a gyermekek életkörülményeiről, Maliról és általában az ott élő gyermekek helyzetéről, kilátásairól.
 
A kérdezz-felek beszélgetés részeként az alapítvány munkatársai megnyugtató válaszokat adtak a feltett kérdésekre, melyek leginkább a források felhasználásához és az ellenőrizhetőséghez kapcsolódtak. Ugyancsak ismertették jövőbeli terveiket, a támogatói programok továbbfejlesztése kapcsán, melyek konkrét kidolgozására a márciusi kiutazást követően kerül majd sor.

 

A "MŰVÉSZET AZ ÉLETÉRT" szenegáli művészpalánta program első támogatottjáról készült kisfilm levetítésével bemutatásra került az alapítvány új programja, amely a tehetséges szenegáli művészgyermekek taníttatását és a hagyományőrzést tűzte ki céljául.
 
Az est sikerét is mutatja, hogy a bamakói gyermektámogatási program két támogató nélküli gyermekének támogatására többen is jelentkeztek, illetve, hogy a szenegáli kisfiú támogatását egy érdeklődő a kisfilm levetítését követően rögtön elvállalta.
 
A következő beszámoló estre várhatóan 2017. áprilisában kerül sor, amikor a márciusi bamakói kiutazást követően az alapítvány munkatársai beszámolnak a látogatás eredményéről, a programok következtében tapasztalt változásokról és a gyermektámogatási program továbbfejlesztéséről.

 

December 1-én bemutatkozunk. Találkozhatunk?

 

 

Elkezdődött a tanév Bamakóban is!

 

Az augusztus-szeptemberi esős évszak árvizei és viharai az idén sajnos elég jelentősek voltak: az átázott falakból törmelék omlott az udvarra és elázott a számítógép terem. Így a szeptember a falak megerősítésével, új ajtók berakásával és  a tető javítással telt.

Október első hetében azonban, a romok eltakarítása után, végre megkezdődhetett az idei tanév.

Az épület és a tantermek helyreállítását Ön is segítheti támogatásával!

 

A program és az Alapítvány létrejötte

Morris Andrea, a kuratórium elnöke 2010-2012-ben Bamakóban élt családjával. Házuk a Sanfil nyomornegyeddel szomszédos, elegáns negyed szélén állt. A két világot egy keskeny aszfaltozott út választotta el egymástól. Egy nap arra lett figyelmes, hogy gyerekek sora, derekukon deszkából tákolt apró padokat egyensúlyozva kel át az úton és a szemetes, mocsaras terület túloldalán eltűnik két lepusztult épület között. Kíváncsiságtól vezérelve követte őket és így ért el az Ecolé Cherifoula iskola rozsdás vaskapujához. Az udvarra belépve két alacsony épület közötti kopár udvaron találta magát. Megkereste az iskola igazgatóját, Madame Sisokot, és felajánlotta, hogy szívesen tanítana angolt a gyerekeknek.  Felajánlását örömmel vették. Megszerették, megkedvelték és kölcsönösen tisztelték egymást a tanárokkal, diákokkal. Andrea ismerősi körében gyűjtést rendezett, számítógépeket, és tartozékaikat szerzett be, melyek azonban a 2012-ben kitört polgárháború következtében már nem jutottak el az iskolához és Andreáéknak is menekülniük kellett az országból.

A kapcsolat azonban megmaradt, és a mali helyzet rendeződését követően azonnal elkezdte a program kidolgozását. Ötletével megkereste a Magyar-Afrika Társaságot (AHU), amely a programot felkarolta és így 2014-ben, két évvel a menekülést követően, ismét visszatért az iskolába immáron azzal a szándékkal, hogy a tanárok által kiválasztott tehetséges, de tandíjat fizetni nem tudó gyerekek számára, valamint az iskola számára támogatókat keressen. Vele tartott az Alapítvány alapítója, dr. Gyurácz Andrea is, az AHU tagja és egyik önkéntese, valamint az AHU egyik munkatársa is. Két hétig, 50°C hőségben reggeltől estig járták a nyomornegyedet, meglátogatták az összes gyermek családját, felmérték és dokumentálták életkörülményeiket majd összeállították a programot, amely nem csak a gyerekek, hanem az iskola intézményi támogatását, bővítését is magában foglalta (Bővebben lásd a Programjaink menüpontot). 

Az Ecolé Cherifoula első hét tanterme egy bamakói muzulmán támogató adományaként épült, mivel 20 kilométeres körzetben nem volt más iskola, ahova a gyerekek járhattak volna. Bamakóban nincs tömegközlekedés, a nyomornegyed gyermekei számára az egyetlen tanulási lehetőséget ez a magániskola jelenti, ahol azonban tandíjat kell fizetni, amely összege 3 nagy üveg, hűtött ásványvíz árával egyenlő. Mivel a szülők nagy részének nincs állása, állandó bevétele sokszor még ennek az összegnek az előteremtése is megoldhatatlan akadály elé állítja őket.

A program nagy sikert aratott, minden gyermek nagyon gyorsan támogatókra lelt. A legnagyobb, több gyermeket is támogatók egyike volt de Jager Katalin és férje, Jim de Jager, a kuratórium további tagjai. 2016-ban Jim de Jager személyesen adta át a támogató szülők által felajánlott adományokat az iskolának és a gyerekeknek.

AZ AHU 2015-ben bekövetkezett fókuszváltásának eredményeként merült fel annak lehetősége, hogy a program kitalálója, megalkotói és fő támogatói saját alapítvány keretében átvegyék és folytassák a programot, melyre 2016. szeptemberétől kerül sor. 

Az alapítók és kuratóriumi tagok személyes elkötelezettsége, ingyenes munkavállalása és saját eszköz használata garancia arra, hogy a gyermekek és az iskola a maximális mértékben részesüljön a támogatók által felajánlott adományokból.