Hírek, aktualitások

Programajánló

A Magyar Földrajzi Múzeum idei témája a SOKSZÍNŰ AFRIKA lesz a Múzeumok Éjszakája 2018 keretében, melyre alapítványun is meghívást kapott. Az érdekes afrikai tárgyú előadásokkal, kiállításokkal, gyerekprogramokkal, szenegáli zene és táncshow-val tarkított program során találkozhatnak velünk a standunkon! Kérjük jöjjenek el, látogassanak meg minket!

Helyszín: Magyar Földrajzi Múzeum, 2030 Érd, Budai út 4.

Dátum: 2018. június 23. 18.00 - 24.00

 

 

Afrikában az élet - Mali, Bamako, Sanfil

 

Alapítványunk a pécsi egyetemen tartott gondolatébresztő előadást a hallgatóknak Nyugat-Afrika nehézségeiről, elsősorban Mali bemutatásán keresztül. Az előadás keretében bemutattuk alapítványunk bamakói és szenegáli programjait. Az előadás utáni beszélgetés során is arról beszélgettünk, mekkora szerepe van az oktatásnak a problémák megoldásában

Szeretünk mesélni Afrikáról, és szeretnénk Afrikát "másként" megismertetni ismeretterjesztő tevékenységünkkel. Szívesen tartunk előadásokat iskolásoknak - alsó tagozattól az egyetemig - művelődési házakban, klubokban, könyvtárakban. Kérjük osszátok meg ezt és ajánljatok, hívjatok!

 

 

Szeretnél csatlakozni hozzánk? Itt a lehetőség!

 

Keressük azokat a lelkes önkénteseket, akik a fenti feladatok elvégzése során az alapítvány számára önkéntes munkát tudnának végezni.

Az alapítvány munkatársai tevékenységüket társadalmi munkában, díjazás nélkül látják el. A bővülő projektek száma indokolja, hogy az alapítvány cél szerinti tevékenységének elősegítése és megvalósítása érdekében önkéntesek segítéségét vegye igénybe.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Esélyteremtési Főosztály 10626 regisztrációs szám alapján bejegyezte az alapítványt a közérdekű önkéntes tevékenységet fogadó szervezetek nyilvántartásába.

 

Egy évesek lettünk!

2016. június 1-jén került aláírásra az alapítvány alapító okirata! Mindezt egy egész napos alapítványi találkozón ünnepeltük, sajnos szigorúan alkoholmentes sör társaságában, mivel az ülésre a de Jager házaspár Budapesten kívüli otthonában került sor. Furcsának tűnhet, de a nap első része bizony azzal telt, hogy egymással ismerkedtünk, hiszen az alapítvány megalapítása előtti rövid találkozók csak arra voltak jók, hogy rövid benyomások alapján eldöntsük, tudunk-e mi öten együtt dolgozni. A havi rendszeres megbeszélések pedig a rohanó hétköznapok jegyében telnek, így aztán azon túl, hogy ki mit csinál, illetve hogyan gondolkodik az alapítvánnyal kapcsolatos folyamatban lévő dolgokról, lényegében semmit nem tudtunk egymásról.

A beszélgetések, "személyes bemutatkozások" során kiderült, hogy nem véletlenül vagyunk együtt: mind gondolkodásban, mind élet- és munkatapasztalatban, életfelfogásban hasonló embereket hozott össze a sors. Talán ez is sikerünk egyik titka, ezért tudunk ilyen jól együtt működni: amiben az egyikünk gyenge, abban a másikunk jó; ha az egyikünk lelkesen, gondolkodás nélkül rohanna előre, a másik józan, előre tervező, nyugodt felfogása segít megelőzni az esetleges katasztrófát; hogy mindannyian rendelkezünk nemcsak hazai, hanem nemzetközi üzleti tapasztalattal, gyakorlattal is, így aztán "profi" módon kezeljük az alapítvánnyal kapcsolatos napi teendőket.

Az "alapítványosdit" most tanuljuk: a honlap szerkesztés rejtelmeit, a jól megírt anyagok és szép fényképek titkait, erejét, mondandóját; a jogszabályok útvesztőiben kóvályogva szívjuk magunkba a közhasznúsági fokozat elnyeréséhez szükséges tudnivalókat és teendőket, az önkéntesek, az alapítvány működéséhez szükséges szponzorok felkutatásához, toborzásához szükséges tudnivalókat, a támogatókkal való hatékony kapcsolattartás pszichológiáját. És napról napra alakítjuk azt, hogy miben szeretnénk "másként" lenni.

Az elmúlt évet igazi sikerként éljük meg: köszönjük az AHU-nak a bamakói iskola és gyerektámogatási program zökkenőmentes átadását, az átvett és új támogatók bizalmát! 12 hónap alatt továbbfejlesztettük a bamakói iskola és gyerektámogatási programot, elindítottuk a szenegáli művészgyerek támogatási programot. Kidolgoztuk az "Együtt a diplomáig" programot, a könyvtárfejlesztési programot. Visszamentünk Bamakóba és megnéztük, mit értünk el: az iskola októberre felépül, már van áramellátás, vannak számítógépek, igaz, csak limitált használattal. Több közösségi előadást tartottunk, részt vettünk a FeHoVa-n, az AFRIKA EXPO-n, és meghívottként a 2017-es, a Közszolgálati Egyetemen szervezett Afrika Konferencián. És szervezzük a Budapest-Bamako Rally keretében a jövő évi adományok eljuttatását.

A bamakói program alapítványunk zászlóshajója lesz, amely mentén igyekszünk a nyugat-afrikai régióban hasonló projekteket felkutatni és folytatni. Mert a hétvégén ez is eldőlt: maradunk a régió 3 országában: Maliban, Szenegálban és az új terv mentén Ghána irányába is nyitunk. Fő profilunk továbbra is a tehetséges gyerekek oktatásának finanszírozása marad a kezdetektől a diplomáig, és megfelelő feltételek, átláthatóság és ellenőrizhetőség esetén intézményfejlesztést is vállalunk: tantermet, kerítést, villanyvezetéket, vízvezetéket építünk, internet hozzáférést biztosítunk, önkéntes vendégoktatókat szervezünk egy-egy tantárgy oktatására, hogy az iskolában legyen meg a hatékony, jobb színvonalú tanuláshoz / oktatáshoz szükséges infrastruktúra.

Tevékenységünk másik fő irányát pedig az ismeretterjesztésre fókuszáljuk: arra, hogy erről a számunkra fantasztikus világról a lehető legtöbb ismeretet adjuk át iskolák és egyéb közösségek számára előadások, kiállítások keretében!

Egy évesek lettünk!

 

Afrikanisztika itt és most

"Generációk és irányok – A magyar afrikanisztika a 21. század elején címmel rendeztek konferenciát" 2017-. június 1-jén a Közszolgálati Egyetemen, melyen a hazai afrikanisztika legismertebb képviselői adtak elő. A rendezvény célja az volt, hogy fórumot biztosítson a magyar afrikanisztika közösség tagjainak, hogy megvitassák a tudományáig hazai állását, az eddig elért eredményeket, a nemzetközi trendeket és a jövőbeni kutatási területeket, irányokat, módszereket. A konferencia zárópaneljének egyik témája az afrikanisztika civil szemszögből volt, három civil szervezet részvételével.  Büszkén vettük tudomásul, hogy a több mint 10 éves tevékenységgel rendelkező AHU (Magyar-Afrika Társaság) és a Taita Alapítvány mellet, a 2016 októberében indult Afrika Másként Alapítvány részéről a kuratórium elnöke, Morris Andrea kapott meghívót a kerekasztal beszélgetésre, mely során ismertette az alapítvány bamakói és szenegáli munkáját, a mindennapi nehézségeket (kommunikáció, szemléletváltozás, helyi hagyományok) és eredményeket. Kerekasztal beszélgetés végén Fodor Erika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium jelenlévő képviselője hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a tanintézményekben is ismertetni kellene a civil szervezetek tevékenységét annak érdekében, hogy a tanulók megismerjék e hatalmas múltú és kultúrájú kontinens értékeit és lehetőséget kapjanak az önkéntes munkába történő bekapcsolódásra. Ennek keretében jelezte, hogy keresi a lehetőséget arra, hogy alapítványunk a Sziget Fesztivál során a Külügyminisztérium sátrában előadást tarthasson a bamakói iskolahelyzetről, és a gyermekek életéről és jogairól.

 

Borzasztó, szívszorító hírt kaptunk ma az iskolából

Egyik támogatottunk, a 2009-es születésű Dramane Dembele belefulladt a Niger folyóba, amikor 8 társával egy kis pirogban át akartak kelni a folyón, hogy megnézzenek egy esküvőt. A csónak felborult, és bár Dramane tudott úszni, de ez nem volt elegendő ahhoz, hogy a partra vergődjön.

A gyönyörű szép kisfiú volt családja reménysége, az első gyermek, akit az írástudatlan szülők iskolába tudtak járatni. Szülei, három testvére, az egész iskola, támogatója és az alapítvány munkatársai gyászolják.

Támogatója vállalta, hogy októbertől a család egy másik gyermekének tanulását segíti elő.

 

 

 

 

Bemutatjuk új programunkat

A bamakói utunkon találkozhattunk a korábbi években végzett gyerekeinkkel, akik immáron középiskolai tanulmányaikat végzik első vagy második osztályban. Az ő támogatásukra, és a most végzős, kilencedikes, tehetséges és tervekkel teli gyerekek számára hoztuk létre ezt az új programot.

Részletekért kattintson ide.

 

Korábbi híreink itt találhatóak